Home » News » Ouders aan de slag met drugs

Ouders aan de slag met drugs

20150318

Ouders van leerlingen van CSG Gaasterland in Balk hebben een werkgroep gevormd die opvoeders gaat helpen om de gevaren van drugs voor kinderen het hoofd te bieden. Aanleiding is de film die jongeren uit Lemmer en Balk hebben gemaakt over drugsgebruik in De Friese Meren. Daarin is te zien dat drugs makkelijk te krijgen zijn en dat thuis over drugs nauwelijks wordt gepraat. Jongeren moeten vaak zelf uitzoeken hoe met drugs om te gaan. Nieuwsgierigheid en de drang om erbij te horen leveren dan extra risico’s op. Ouders die de film zien zijn geschokt. Ze weten niet dat drugs zo nadrukkelijk onderdeel zijn van het dagelijks leven van hun kinderen. Zo kunnen jongeren allemaal wel een paar namen noemen van leeftijdsgenoten die gebruiken. Voor hen is het beeld dat in de film naar voren komt dan ook normaal. ’Ouders moeten wat doen’, zei een moeder na het zien van de film. De werkgroep van school komt  daarom met informatie-avonden voor ouders.

Om de kennis van ouders bij te spijkeren begint de werkgroep met een Workshop drugs. Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) is gevraagd aan ouders te laten zien wat de markt te bieden heeft. VNN heeft een ‘drugskoffer’ waarin de populairste drugssoorten zitten. De ouders krijgen uitleg over de effecten en de risico’s. Ook gaat VNN in op de symptomen waar ouders alert op kunnen zijn om drugsgebruik van hun kinderen te herkennen.

Om het gedrag van pubers beter te begrijpen organiseert de werkgroep een Workshop puberbrein. Hierin wordt ingegaan op de ontwikkeling van de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen van mensen pas volgroeid zijn op ongeveer 24 jaar. Dat betekent dat pubers nog niet in staat zijn om verstandige keuzes te maken. Toch zeggen pubers dat ze de bemoeienis van thuis kunnen missen als kiespijn. In de workshop komen de dilemma’s voor ouders aan bod.

In de workshop ‘Praten met pubers’ worden tips gegeven hoe je een goed gesprek met pubers kunt voeren. Hoe je voorkomt dat een gesprek meer lijkt op een verhoor en wat je kunt doen om te stimuleren dat kinderen open en eerlijk zijn. Ouders krijgen tips om thuis mee aan de slag te gaan.

De werkgroep gaat met een flyer de ouders informeren. Ook voor ouders die geen leerlingen hebben op CSG Gaasterland is het programma beschikbaar. Meer weten of meedoen? Mail naar rob@jong.fm.