Home » News » Gelezen op de jongerenpagina? Vragen over speekseltest drugs

Gelezen op de jongerenpagina? Vragen over speekseltest drugs

De politie zet sinds kort een speekseltest in om weggebruikers te controleren op het gebruik van drugs. Over de test zijn veel vragen. THC bijvoorbeeld, de werkzame stof in cannabis, is dagen na gebruik nog aan te tonen in het bloed. De test kan volgens gebruikers dan ook positief uitvallen, terwijl er met de rijvaardigheid niets mis is. De politie De Fryske Marren laat weten de speekseltest in te zetten als er een vermoeden is van drugsgebruik. Het rijgedrag is daarbij niet bepalend. Na een aanrijding volgt altijd controle op rijden onder invloed.

Als een test positief is, volgt  bloedonderzoek. Een bloedmonster wordt afgenomen en opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), waar de waardes worden vastgesteld.

Voor rijden onder invloed van drugs worden flinke straffen gegeven. Hoge boetes, inleveren van het rijbewijs en ook celstraf kunnen worden opgelegd.